9,1
3.652 beoordelingen
Terug naar overzicht
TOY_LCV_PROFESSIONAL_2024_HUB_IMG_Proace_City_01

Wijziging bpm bedrijfswagens in 2025

Dit moet je weten

Dit jaar, 2024, is het laatste jaar met bpm-vrijstelling voor lichte bedrijfswagens en bestelauto’s. Dat betekent dat je bij aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen extra belasting moet betalen. In deze nieuwe situatie is het bedrag net zoals bij personenwagens, gebaseerd op de gemiddelde CO2-emissie van de bedrijfswagen. In dit artikel lees je alles over de gevolgen van deze bpm-wijziging voor bedrijfswagens.

Ontdek de Proace Worker Ontdek de Proace City
TOY_LCV_PROFESSIONAL_2024_HUB_IMG_Proace_16
Wat is bpm?

De letters bpm staan voor ‘belasting van personenauto's en motorrijwielen’. Deze belasting is ingevoerd in 1992, maar bedrijfswagens en personenauto’s op grijskenteken waren vrijgesteld. De belasting wordt berekend aan de hand van de officiële gemiddelde CO2-emissie van het voertuig. Dit wordt uitgedrukt in gram per kilometer. Voor iedere gram komt er een bepaald bedrag bij. Dat wordt opgeteld bij de totale fiscale waarde van de auto en maakt de aanschaf van een nieuwe personenauto in Nederland duurder. Na 2024 vervalt de vrijstelling van bpm voor bedrijfswagens. Het exacte bpm-tarief per gram is voor bedrijfswagens nog niet vastgesteld, maar gerekend wordt op € 66,91 per gram.

Wat betekent de wijziging van bpm voor lichte bedrijfswagens?

Net als bij personenauto’s zal het heffen van bpm voor bedrijfswagens ervoor zorgen dat de aanschafprijs flink hoger wordt. Hier is slechts één uitzondering op. Voor de bpm telt alleen de CO2-emissie van het voertuig zelf. Voor lokaal emissievrije voertuigen met een volledig elektrische of waterstofaandrijflijn, geldt dus ook in 2025 geen bpm. In de praktijk zal dat ervoor zorgen dat het prijsverschil tussen een bestelauto met brandstofmotor of een met volledig elektrische aandrijving veel kleiner wordt. De elektrische versie kan zelfs voordeliger worden.

Wat is raadzaam als je een nieuwe bedrijfswagen wilt aanschaffen?

Wie nu een nieuwe bedrijfswagen of bestelauto wil aanschaffen, staat voor een lastige keuze. Het is een optie om dit jaar nog snel een nieuwe bedrijfswagen met brandstofmotor aan te schaffen zonder bpm. Volgend jaar zal precies dezelfde bedrijfswagen namelijk veel duurder zijn. Vanwege de overgangsregeling is het rijden daarmee ook in eventuele zero-emissiezones in steden de komende jaren geen probleem. Voor de langere termijn kan het echter slim zijn om nu al een volledig elektrische bedrijfswagen aan te schaffen. Dan is straks de toegang tot stedelijke zero-emissiezones gegarandeerd.

TOY_LCV_PROFESSIONAL_2024_HUB_IMG_Proace_101
Wat zijn de voor- en nadelen van een elektrische bpm-vrije bedrijfswagen?

De beste keuze is echter niet voor iedereen hetzelfde. Het kan zijn dat de actieradius van een elektrische bedrijfswagen voor jouw situatie nog niet toereikend is, of de aanschafprijs nog te hoog is. Dan is snel een bedrijfswagen met brandstofmotor aanschaffen de betere optie. Vergeet echter niet de langere termijn: de elektrische bedrijfswagen heeft vaak lagere gebruikskosten en ook op lange termijn toegang tot zero-emissiezones. Daarnaast is de actieradius van een elektrische bedrijfswagen sterk verbeterd ten opzichte van een aantal jaren geleden.

TOY_LCV_PROFESSIONAL_2024_HUB_IMG_Proace_City_13
Hoe werkt de bpm-aangifte?

Net als bij andere belastingen, moet ook voor bpm aangifte worden gedaan. Een ondernemer die een bedrijfswagen koopt, doet dat op dit moment zelf. Via de ondernemersregeling (bpm-vrijstelling) krijgt hij de bpm weer terug. Vanaf 1 januari 2025 gaat de aanschaf van een bedrijfswagen hetzelfde als bij een personenauto: de importeur doet de bpm-aangifte en dit bedrag komt gewoon op de aanschaffactuur van de bedrijfswagen te staan, als onderdeel van de aanschafprijs.

Welke bedrijfswagens met bpm-vrijstelling zijn er?

Toyota biedt bijvoorbeeld de compacte Proace City en de middelgrote Proace Worker. De modellen met dieselmotor kan je dit jaar nog zonder bpm bestellen, waarmee je dus een hoop geld bespaart. Beide bedrijfswagens zijn ook leverbaar met elektrische en dus emissievrije aandrijflijn. Daardoor hoef je voor deze modellen ook in 2025 en daarna geen bpm te betalen. Deze bedrijfswagens zijn bovendien leverbaar in talrijke uitvoeringen, waardoor ze breed inzetbaar zijn.

Hoe zit het ook al weer met rest-bpm?

Ook blijft het afschrijvingspercentage van honderd procent bij vijf jaar gelden. Val je als eigenaar binnen vijf jaar na aanschaf niet meer onder de ondernemersregeling, dan hoef je alleen nog de rest-bpm te betalen en niet meer het volle bedrag. Voor bedrijfswagens van meer dan vijf jaar oud geldt sowieso geen bpm.

TOY_LCV_PROFESSIONAL_2024_HUB_IMG_Proace_City_058
Ontdek de Proace Worker Ontdek de Proace City Inschrijven Toyota nieuwsbrief