9,1
3.651 beoordelingen
Terug naar overzicht
05571_GO_OOH_Marathon_hero.jpg

Toyota zet ‘Impossible Moments’ in de schijnwerpers

Deze geweldige Nederlandse sportmomenten bezorgen je nog steeds kippenvel

Ken je ze nog? Die Nederlandse olympische en paralympische sportmomenten die het hele land aan de buis gekluisterd hielden en waarvan iedereen in de ban was? Die sportmomenten willen we graag nog een keer met je delen om samen het geweldige gevoel van trots te herbeleven. Kijk je mee?

Die heerlijke sportmomenten gaan we delen met onze ‘Impossible Moments’ video’s. Sportprestaties die eerst onmogelijk leken, maar tóch behaald werden. Op deze pagina delen we in aanloop naar de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo regelmatig een korte video van zo’n historisch sportmoment. Mét een bijzonder verhaal van de sporter in kwestie. De video’s zijn ook te zien op onze social media-kanalen, eveneens onder de titel ‘Impossible Moments’.

In Rio in 2016 doet Jetze Plat mee aan de triathlon. Hij werd geboren met twee onvolgroeide benen, maar dat houdt hem niet tegen. Op de Paralympische Spelen in Londen wordt hij vierde, maar Jetze wil meer. In Rio wordt hij paralympisch kampioen op de triathlon. Alsof dat niet genoeg is doet Jetze zes dagen later mee aan de handbike wegwedstrijd en wint ook nog brons.

Het is augustus 2016 als Marit Bouwmeester in Rio haar olympische medalrace zeilt. Vier jaar eerder werd het zilver, haar coach was niet tevreden en stopte ermee. In Rio heeft ze maar één doel, ze zet alles op alles en wint olympisch goud. De eerste gouden zeilmedaille in tachtig jaar voor Nederland.

In 2012 in Londen zwemt Ranomi Kromowidjojo het koningsnummer van het zwemmen, de 100m vrije slag. Op haar 17e won ze goud met de estafetteploeg. Nu ging ze voor een individuele gouden medaille. Na 2 jaar lang keihard trainen na een hersenvliesontsteking wint ze goud op de Olympische Spelen.

In 2000 staat judoka Mark Huizinga in Sydney in de olympische finale van de klasse tot 90 kg. Hij was al jaren een van de beste judoka’s in zijn klasse, maar won niet eerder olympisch goud. In de finale vliegt hij samen met Carlos Honorato door de lucht en Mark drukt hem met de rug richting de mat. Hij wordt de derde olympisch judokampioen uit Nederland.

Na vier keer olympisch zilver won Anky in 2000 goud met Bonfire. In 2004 gaat Anky haar olympische titel verdedigen, maar niet met Bonfire want die ging met pensioen. Ze ging naar Athene met een nieuw paard genaamd Salinero. De voorbereiding was pittig, ook omdat ze haar been brak, maar ze won opnieuw goud!

Tijdens de Olympische Spelen in Rio waren alle ogen op Anna van der Breggen gericht tijdens de wegwedstrijd. Dan gaat Annemiek van Vleuten er vandoor en ligt op koers voor goud, totdat zij valt en roerloos blijft liggen. Anna is aangeslagen, maar herpakt zich en komt als eerste over de finish. Ze wordt olympisch kampioen.

In maart 2018 doet Chris Vos mee aan de paralympische snowboardcross. Op zijn vijfde veranderde een ongeluk met een graafmachine voorgoed zijn leven. Hij is een doorzetter en wilde per se kunnen snowboarden. Op zijn vijftiende deed hij voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen. In Pyeongchang had hij maar een doel: het podium halen. Met het winnen van paralympisch zilver laat hij zien dat niks onmogelijk is.

In 2012 staat judoka Edith Bosch in Londen voor de derde keer op de Olympische Spelen. Edith won in 2004 olympisch zilver en in 2008 olympisch brons, maar echt gelukkig was ze niet. Ze moest zichzelf terug zien te vinden en gooide het roer om. Zou ze weer kunnen presteren in Londen? Ze verovert brons en overwint niet alleen haar tegenstanders, maar vooral zichzelf.

De eerste Olympische Spelen van Suzanne begon niet helemaal zoals zij had gehoopt. Ze viel op de 500 meter en moest in de Relay genoegen nemen met de B-finale. Tijdens de B-finale kwam de ommekeer. De dames reden een wereldrecord en er werd op bizarre wijze toch nog olympisch brons gehaald. Op haar laatste onderdeel, de 1000 meter, schreef ze geschiedenis en won het eerste Nederlandse shortrack goud.

Op 19-jarige leeftijd wint Ireen compleet onverwacht haar eerste gouden medaille tijdens de spelen in Turijn. Ook de twee Olympische Spelen hierna gaat ze met een gouden medaille naar huis. In 2018 behaalde ze het onmogelijke tijdens de spelen in Pyeongchang en wint voor de vierde keer op rij goud op de spelen. Ze is de succesvolste Nederlandse olympiër ooit!

Shorttrackster Jorien ter Mors kreeg vanwege de enorme kracht in haar benen vaak te horen dat de langebaan ook wel iets voor haar kon zijn. In aanloop naar de spelen in Sotsji in 2014 besloot ze shorttrack en langebaan te gaan combineren. De teleurstelling was groot toen ze geen medaille haalde met het shortrack, maar ze bleef vechten en ging met een gouden medaille op de langebaan naar huis.

Marianne Timmer was een groot talent maar de verwachting was dat het goud naar haar concurrent Gunda Niemann zou gaan tijdens de Olympische Spelen in 1998. Marianne gaf alles en met haar rit reed ze onverwachts een wereldrecord. Ze overtrof ieders verwachting. Niemann haalde haar toptijd niet! Marianne werd op 23-jarige leeftijd olympisch kampioen.

We kijken terug naar de olympische 10 km race van schaatser Bob de Jong in 2006. Vier jaar
eerder was hij nog topfavoriet, maar bezweek onder de druk en eindigde als vijftiende. Hij moest de volgende spelen zelfs genoegen nemen met een kleinere ploeg en ging naar de Spelen in Turijn als underdog, maar Bob gaf niet op en wist in Turijn goud te behalen.

In de eerste video zie je Sanne Wevers, de eerste Nederlandse turnster ooit die goud behaalde op de spelen, namelijk in 2016 in Rio de Janeiro. Dat ze haar gouden plak niet zonder slag of stoot behaalde, zie je in de video. Ze werd geteisterd door blessures en moest zelfs een Spelen afzeggen. Dat weerhield Sanne er echter niet van haar droom na te jagen en een topprestatie neer te zetten.

Meer over 'Mobility for all'

Sport daagt uit, inspireert en – bovenal – verenigt. Toyota’s toekomstvisie op mobiliteit gaat verder dan auto’s. We geloven dat met passie en doorzettingsvermogen alles mogelijk is. Het draait om het aangaan van uitdagingen en het waarmaken van dromen. Wij willen mobiliteit mogelijk maken voor iedereen, ‘Mobility For All’. De vrijheid die mobiliteit geeft staat voorop. Of iemand nu 1 of 100 jaar is. Robotisering en nieuwe vormen van mobiliteit maken onderdeel uit van onze ambitie, want als iedereen vrij kan bewegen, is alles mogelijk.

Start Your Impossible

Tot en met 2024 is Toyota Motor Corporation wereldwijd TOP Partner van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Internationaal Paralympische Comité (IPC). Daarmee is Toyota de enige global automotive sponsor. In samenwerking met NOC*NSF voorziet Toyota Nederland de olympische en paralympische sporters van TeamNL van een hybride Toyota.

Met onze ‘Start Your Impossible’-campagne hebben we tijdens de winterspelen in Pyeongchang (2018) al laten zien dat het onmogelijke mogelijk is. Nu willen we onze boodschap voortzetten en mensen inspireren dat niks onmogelijk is.

Meer over 'Mobility for all' Inschrijven Toyota nieuwsbrief